Starta förening

Starta förening
I Sverige har vi föreningsfrihet, så om du vill starta en egen ideell och allmännyttig förening som kan vara medlem i Kontaktnätet så är det ganska enkelt att komma igång.

Ni behöver helst vara minst tre personer och ni behöver enas om vad er förening ska heta, vad den ska göra och på vilket sätt den ska fungera (stadgar). Ni kommer också i er förening behöva ha en medlemslista.

Därefter är det dags att kalla samman medlemmarna för ett så kallat konstituerande möte, det vill säga ett möte där ni tillsammans bildar föreningen. Inför det kan ni behöva en dagordning som tar upp de punkter ni ska behandla. Vid årsmötet för ni ett årsmötesprotokoll som bevisar att föreningen bildats och ni antar föreningens stadgar, det regelverk som talar om hur föreningen ska fungera. Ni utser också er första styrelse i föreningen, det vill säga de personer som är förtroendevalda och som ansvarar för föreningens verksamhet under det kommande verksamhetsåret.

Starta förening med estart
Kontaktnätet har en onlinetjänst som hjälper dig som vill starta en förening att komma igång snabbt! Vi använder oss av verktyget eStart. Här kan ni enkelt komma igång med bildandet av en förening, samt ansluta er till Kontaktnätet. Ni håller ert första möte enkelt och fyller i informationen så matar systemet ut era första stadgar och ert första protokoll, samt att ni får ett medlemsregister. Allt detta är kostnadsfritt via Kontaktnätet.
Hitta till eStart genom att klickar här eller klicka på bilden ovan!

Kom igång med föreningen
För att kunna komma igång och ha verksamhet och kunna hantera pengar i föreningen kommer ni sedan behöva ansöka om ett organisationsnummer hos skatteverket, samt därefter ett bankkonto och helst ett bankgiro för föreningen. För att detta ska vara möjligt att skaffa behöver er styrelse ha utsett företrädare för föreningen (ofta kallat firmatecknare) och många banker kräver numera också att ni utser bankföreträdare.

När ni så kommit igång kan ni börja planera verksamheten i er förening och även söka stöd för era verksamheter om ni vill det.

Bli medlem i Kontaktnätet
Nu när ni har bildat en förening kan ni ansöka om att bli medlem i Kontaktnätet. Ni som använder ebas gör det enkelt i systemet. Ni som inte gör det behöver skicka in en ansökan om att få bli medlem tillsammans med lite uppgifter om er förening.

Att driva en förening
Det är ganska lätt att driva en förening men det finns några grundläggande krav. Varje år behöver föreningen hålla ett årsmöte och styrelsen kommer att avge en årsredovisning med en verksamhetsberättelse som sammanfattar vad som hänt under året, samt en ekonomisk berättelse och redovisning. Till detta behöver ni bland annat också ha en medlemslista.  Föreningar behöver oftast också deklarera, vilket är snabbt och enkelt för ideella och mindre föreningar. Som medlem i Kontaktnätet skickar ni också in en årlig rapportering.

Utöver det avgör medlemmarna och verksamhetens omfattning vilka krav som ställs på föreningen.

Mer om föreningar
Ni kan ta del av mer material om föreningar här. Kontaktnätet arbetar också på att utveckla mer material för föreningar.